Ураганът Матю погуби хиляда души в Хаити

Бедствието изравни цели селища със земята, избухна епидемия от холера

10.10.2016 | 13:54 Редактор: Тодор Петров
Ураганът Матю погуби хиляда души в Хаити

Броят на жертвите на урагана Матю в Хаити достигна хиляда души. Страната бе най-тежко засегната от преминаването на мощната буря през Карибския регион. Властите предупредиха, че в страната е избухнала епидемия от холера, която се очаква да вземе още жертви.

Бедствието остави след себе си огромна пътека от смърт и разруха в Хаити - най-бедната страна на двата американски континента. Цели селища са изравнени със земята, инфраструктурата е изцяло разрушена и затруднява достъпа на спасителите до засегнатите райони. 

Ситуацията допълнително се усложнява от липсата на чиста питейна вода, което доведе до избухването на епидемия от холера. Смъртните случаи от заразната болест нарастват, а местните власти съобщиха, че мъртвите се заравят в масови гробове, защото не успяват да ги погребат подобаващо. 

"Нямаме никаква вода. Знаем, че тази, която пием е заразна, но няма какво друго да направим. Тази вода е единственото, което имаме", споделя Бенита Джийн.

Най-мощният ураган от десетилетие предизвика огромна хуманитарна криза. Международната общност още миналата седмица започна да изпраща храни, лекарства и стоки от първа необходимост към пострадалите от бедствието. 

"Имаме доброволци, които работят на място и оказват помощ на пострадалите. Получаваме пратки с храни и одеала за местните жители, останали без подслон", разказва Сандра Оноре.

Хората се настаняват във временни убежища и им се оказва медицинска помощ. Бурята, чиято сила намалява, в момента е над територията на САЩ. Проливните дъждове предизвикаха силни наводнения в Северна Каролина. 

Хиляди хора трябваше да бъдат спасявани от домовете и автомобилите си, а броят на жертвите е най-малко 16 души. Четирима души са обявени за изчезнали, а властите продължават с евакуацията на хванатите във водния капан хора.