Орбан обяви победа на референдума за приема на бежанци

Ред е на Брюксел да взема важни решения, заяви унгарският премиер

03.10.2016 | 13:10 Редактор: Тодор Петров
Орбан обяви победа на референдума за приема на бежанци

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви победа на провелия се вчера референдум за приемане на бежанци на квотен принцип. Привържениците на лагера "не" събраха 98,3%. Въпреки това резултатът е невалиден, защото са гласували едва около 40 % от имащите право на глас.

Заради ниската избирателна активност, която не успя да достигне задължителните 50%, общественото допитване няма юридическа стойност. Това обаче не попречи на Орбан да обяви веднага след приключването на гласуването, че Европейският съюз "не може да наложи волята си на Унгария" в областта на миграцията. 

"Преди всичко трябва да създадем правни основания, за да можем да признаем гласа на народа. Това означава, че съвсем скоро ще бъдат предложени поправки в конституцията, за да може да стане това. След това Брюксел ще трябва да вземе важно решение. Сега е техен ред да вземат важните решения", коментира премиер на Унгария.  

Според анализатори въз основа на резултатите от референдума, правителството в Будапеща може да поиска да бъдат внесени и промени в Лисабонския договор, изключвайки от него правилата, регулиращи миграцията. 

Единственият реален съперник на Орбан за парламентарните избори през 2018 - председателят на радикалната дясна партия Йобик - Габор Вона, не пропусна да поиска оставката на премиера, след като научи за ниската избирателна активност. Премиерът Виктор Орбан определи този резултат като "изключителен" и отхвърли призивите от крайната десница да подаде оставка.