Правителството на Италия няма да подаде оставка, независимо от референдума

Това обяви вътрешният министър Анджелино Алфано

02.10.2016 | 16:50 Редактор: Луиза Божинова
Правителството на Италия няма да подаде оставка, независимо от референдума

Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано заяви, че правителството няма да подаде оставка, независимо от изхода на предстоящия референдум за конституционна реформа.

Премиерът Матео Ренци многократно е заявявал, че ще се оттегли при загуба на вота на 4 декември, но през последните седмици той отказва да бъде детайлен по темата, защото това разсейвало от дебата по темата за реформата, предаде Ройтерс.

Последните допитвания показват, че лагерът на противниците води, което буди опасения в ЕС, че Италия може да се окаже без силно правителство в момент, когато съюзът все още се справя с Брекзит.

Но Алфано , който е лидер на малка дясна партия и не е от Демократическата партия на Ренци, каза, че правителството ще остане, което подсказва, че премиерът няма да подаде оставка.

На референдума Ренци ще се опита да направи мащабна политическа реформа, която да сложи край на нестабилния природ, в която работят правителствата в страната. На референдума ще бъде гласувано намаляване на броя на сенаторите от 315 до 100 и ограничаване на правомощията на Горната камара да сваля правителства.