Иракската армия и кюрдите са приели план за освобождаването на Мосул

Възможно е това да стане до края на годината, заяви Масуд Барзани

09.09.2016 | 19:05 Редактор: Луиза Божинова
Иракската армия и кюрдите са приели план за освобождаването на Мосул

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани заяви, че армията на Ирак и кюрдските военизирани формирования "пешмерга" са приели план за освобождаването на град Мосул в северната част на страната от терористичната организация "Ислямска държава", предаде ТАСС.

Барзани заяви, че отрядите на кюрдите и иракската армия са провели редица срещи и са се договорили по повод военния план и по повод ролята на всяка страна. Лидерът на Иракски Кюрдистан подчерта, че "пешмергата" ще участва в настъплението със сигурност. Все още не е известно как ще бъдат задействани шиитските и сунитските проправителствени отряди.

"Между населението на Мосул и на прилежащите райони и групировките "Ал Хашд аш Шааби" (шиитското опълчение) и "Ал Хашд ал Уатани" (сунитските доброволчески отряди) трябва да има разбиране. А такова в момента няма", отбеляза Барзани.

На въпрос дали има вероятност за освобождаването на града до края на годината той заяви, че това е напълно възможно. "Но е необходимо да се подготвим за етапа след това“, заключи той.