Вашингтон готов да си сътрудничи с Москва за Сирия

Не съм сигурен, че можем да се доверим на Путин, обяви Обама

05.08.2016 | 14:00 Редактор: Тодор Петров
Вашингтон готов да си сътрудничи с Москва за Сирия

САЩ са готови да си сътрудничат с Русия в Сирия, но Москва в момента не прави необходимите крачки. Това обяви американският президент Барак Обама на пресконференция след съвещание в Пентагона. Терористите все още могат да организират малки нападения в САЩ, но вече не са толкова заинтересовани в широкомащабни атаки, допълни той.

Според Барак Обама Вашингтон е готов да работи с Москва за намаляване на насилието и укрепване на усилията срещу Ислямска държава и Ал Каида в Сирия, но до момента Русия не е предприела необходимите стъпки. Време е Русия да покаже, че подхожда сериозно към постигането на тези цели, подчерта американският президент. 

"Не съм сигурен, че можем да се доверим на руснаците или на Владимир Путин. Затова трябва да проверим дали можем да постигнем действително прекратяване на огъня. Това включва прекратяване на всички въздушните бомбардировки и смъртта на цивилни граждани от страна на режима на Асад. Русия може да не бъде в състояние да стигне до там – или защото не иска, или защото не разполага с достатъчно влияние върху Асад. Ще направим оценка на това", посочи Обама.

Американският държавен глава обеща водените от САЩ сили да си възвърнат Мосул в Ирак и Рака в Сирия от Ислямска държава. Той предупреди, че групировката "Ислямска държава" все още е способна да нанесе смъртоносни удари далеч от базите й в Близкия изток.

"Доволен съм от напредъка, който постигнахме в Ирак и Сирия. Далеч сме от освобождаването на Мосул и Рака. Но това, което показахме, че когато става въпрос за конвенционални боеве, Ислямска държава може да бъде победена с помощта на съюзници, които да действат на терен. Докато те имат подкрепата на коалиционните сили, която ние оказваме", посочи още Обама.
 
Американският президент коментира и започналите в началото на седмица удари срещу позиции на групировката Ислямска държава в Либия. Той увери, че Вашингтон ще продължи подкрепата си за правителството на националното съгласие на северноафриканската страна.