Париж с мерки срещу бежанците, отваря два лагера за хиляда човека

Пресичат пътя на мигрантите с голяма стена в тунела под Ла Манша

07.09.2016 | 13:53 Редактор: Тодор Петров
Париж с мерки срещу бежанците, отваря два лагера за хиляда човека

Париж отваря два лагера за бежанци за близо хиляда души в средата на октомври. Целта на френските власти е да сложат край на проблема със спящите по улиците мигранти и да замести импровизираните лагери, които продължават да изникват около столицата. 

Единият от центровете ще е само за мъже, а в другият ще бъдат настанявани само жени и деца. Първият ще е в 18-и район, разположен в Северен Париж, а другият в южното предградие Иври сюр Сен. Бежанците ще могат да останат в лагерите за период между 5 и 10 дни. 

Те ще могат да получават медицинска и психологическа помощ. Кметът на френската столица Ан Идалгo обяви, че за последната година и половина градът е приел 15 хил. бежанци, което прави по 25 души на ден. 

"Тези бежански центрове са първите подобни в Европа, защото се намират в сърцето на гъсто населения Париж. Построяването им кореспондира с нашите ценности. Ние взимаме мерки с ясното съзнание и без да си правим илюзии. Действаме с човечност. Това е нашата работа", коментира Ан Идалго. 

Мерките в Париж идват на фона на напрежението заради бежанския лагер "Джунглата", разположен близо до Кале. Вчера шофьори на тирове, фермери и местни жители излязоха на протест срещу насилието по пътищата и инцидентите, заради отчаяните действия на бежанците да достигнат до Великобритания, само на около 30 км от Кале през Английския канал. 

До края на месеца ще започне изграждането на "голяма нова стена", която да пречи на опитите на мигранти да преминат през тунела под Ла Манша. Стената, която ще бъде от бетон и ще е висока 4 м, ще бъде финансирана от Лондон. Стойността й е 1,9 млн. паунда. Преградата ще е с дължина 1 км и ще бъде изградена от двете страни на пътя, за да предотвратява опитите на мигранти да спират движението и да се качват на камиони и други превозни средства.