Анкара трябва да спре с атаките срещу кюрди в Сирия, заяви Аштън Картър

Бунтовниците срещу режима на Асад завзеха нов град в провинция Хама

30.08.2016 | 14:18 Редактор: Луиза Божинова
Анкара трябва да спре с атаките срещу кюрди в Сирия, заяви Аштън Картър

Критиките на Вашингтон във връзка с военната операция, която Турция започна в Северна Сирия, продължават.

Американският министър на отбраната Аштън Картър призова Анкара да спре атаките срещу кюрдските сили в района. Той заяви, че Силите за защита на народа се изтеглят на изток от река Ефрат, където няма да влизат в контакт с турските военни. 

"Призовахме и двете страни да спрат сраженията помежду си и да се концентрират върху борбата с ИДИЛ. Именно това е основата, на която ние си сътрудничим с тях. Така че да, ние призовахме Турция да се сражава срещу "Ислямска държава" и да не напада кюрдските Сили за защита на народа", каза Картър. 

На фона на тези критики сирийските бунтовници са извоювали голяма победа над войските на Башар Асад в северозападната сирийска провинция Хама. Те са завзели град Халфая и застрашават близките християнски и алауитски селища, верни на официалната власт. Редом с отрядите на Свободната сирийска армия са воювали и бойци на джихадистката организация "Джунд ал Акса". 

През последните седмици бунтовниците в Хама и съседната област Идлиб дадоха десетки жертви при масирани бомбардировки от правителствената и руската авиация.