Митов: Русия е предизвикателство за НАТО, води политика на конфронтация

Кризата между Русия и Украйна продължава да генерира заплахи, заяви външният министър

29.06.2016 | 18:08 Редактор: Тодор Петров
Митов: Русия е предизвикателство за НАТО, води политика на конфронтация

"Понастоящем Русия продължава да води политика с конфронтационен характер. Това, заедно със модернизирания военен потенциал на Руската федерация и нейната готовност да използва сила, представлява основно предизвикателство за НАТО със сериозни политически и военни последици, изискващи адекватен отговор от страна на Алианса". 

Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на изслушването си в съвместно заседание на парламентарните Комисии по външна политика и отбрана, относно актуалното състояние на сигурността в Черноморския регион и представяне на позициите на България за срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава 8-9 юли 2016 г.

"Независимо от усилията на международната общност и Споразумението от Минск, кризата между Русия и Украйна продължава да генерира заплахи не само за Черноморския регион, но и в глобален аспект. Действията на Русия в Украйна и подписването на договори със сепаратистките републики Южна Осетия и Абхазия и ситуацията в Молдова, представляват предпоставки за последващи и сериозни промени в военнополитическия баланс на силите в Черноморско-каспийския регион в ползва на Руската федерация", посочи министър Митов, цитиран от "Фокус".

Според него именно по тези причини съюзниците в НАТО са единодушни за значението на Черноморския регион за евроатлантическата сигурност. По думите му съгласно споразумението от Уелс, Черноморският регион е станал обект на мерки за гарантиране на сигурността на съюзниците от НАТО, свързани с провеждане на засилени учения и тренировки. 

"Мерките са свързани главно с провеждане на съюзни учения и тренировки за осигуряване на по голяма видимост, при спазването на Конвенцията от Монтрьо. България участва активно в прилагането на тези мерки и разглеждаме потенциалните действия на НАТО в Черно море като изцяло дефанзивни, пропорционални и изцяло прозрачни", коментира още министър Митов.