Путин: Отношенията между Русия и Китай - основният фактор за стабилността на мира

Сътрудничеството между тях в световните дела е важно за глобалната стабилност, заяви още руският президент

24.06.2016 | 22:59 Редактор: Ирина Георгиева
Путин: Отношенията между Русия и Китай - основният фактор за стабилността на мира

Отношенията между Русия и Китай са основният фактор за стабилността на световния мир. Сътрудничеството между тях в световните дела е важно за глобалната стабилност. Това заяви руският президент Владимир Путин пред агенция Синхуа преди визитата си в Китай през уикенда, пише в. "24 часа". 

"Визията ни е като на близки съюзници. Винаги се изслушваме. Активно си взаимодействаме и в рамките на ООН", заяви Путин и добави, че с Китай работят съвместно по космически програми, в областта на авиацията, енергийния сектор, включително и ядрената енергия.

Въпреки стремежа на Москва да засили връзките с Пекин на фона на тежко напрежение в отношенията ѝ със Запада руско-китайската търговия бележи рязък спад и редица проекти си остават до голяма степен само на хартия, пише AP. Според наблюдатели това е свързано с възприетата от Пекин линия на яки пазарлъци и с дълбоките подозрения на Кремъл относно растящата мощ на неговия партньор.

Днес Владимир Путин се срещна с китайския президент Си Цзипин по време на срещата на страните от Шанхайската организация за сътрудничество в узбекистанската столица Ташкент. 

Лидерите на Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан ще създадат регионална антитерористична структура.