Ердоган се извини на Путин за сваления Су-24

Това съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

27.06.2016 | 16:40 Редактор: Ирина Георгиева
Ердоган се извини на Путин за сваления Су-24

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е извинил на руския държавен глава Владимир Путин за смъртта на пилота на сваления "Су-24". Това съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC и "Фокус".

"Президентът на Руската федерация Путин получи послание от президента на Турция Ердоган, в което турският лидер изразява своя интерес от разрешаването на ситуацията, свързана с руския военен самолет", обясни Песков.

Според думите на говорителя на Кремъл "държавният глава на турската страна е изразил своето съчувствие и дълбоки съболезнования на роднините на загиналия руски пилот" и е казал "Извинете".

По думите му турският лидер е заявил готовност да направи всичко възможно за възстановяване на традиционно приятелските отношения между двете страни.

В посланието си до Путин Ердоган уверява, че Анкара никога не е имала желание и намерение да свали руския самолет.

Освен това турският президент отбелязва, че Анкара е готова за всяка инициатива "за облекчаване на болката и тежестта на причинената щета" на семейството на загиналия пилот на Су-24.

В средата на юни Ердоган изпрати послание до Путин, в което поздрави руснаците за Деня на Русия и пожела отношенията между Москва и Анкара да бъдат издигнати на "заслужено равнище". Тогава прессекретарят на руския президент определи документа като протоколен и изрази съжаление за липсата на "съдържателни моменти" в него.

РИА Новости припомня, че по-рано Ердоган беше заявил, че Турция няма да се извинява за инцидента със сваления руски Су-24. По думите му турските пилоти и армия са изпълнили задълженията си, които се състояли в това да дадат отговор на нарушението.

На 24 ноември 2015 г. турските ВВС свалиха Су-24 на руските Военнокосмически сили в небето над Сирия. Пилотът Олег Пешков беше убит от бунтовници, докато се спускаше с парашут след катапултиране.

Официална Анкара твърдеше, че руският самолет е нарушил въздушното пространство на Турция в района на границата със Сирия. Руското министерство на отбраната заяви, че самолетът се е намирал над сирийския територия и не е имало нарушаване на въздушното пространство на Турция.