Опасност от ислямистки атаки на Европейското по футбол

В медиите изтече секретен доклад на Немските криминални служби

19.05.2016 | 17:40
Bulgaria ON AIR архив

В секретния доклад на криминалната служба на Германия се предупреждава за опасност от евентуални ислямистки нападения по време на Европейското първенство по футбол, което стартира след няколко седмици във Франция, пише "Ди Велт".

"Успешна атака срещу отборите на кръстоносните народи, към които принадлежи и Германия, ще има специален ефект", се казва в документа. Смята се, че въпросните "кръстоносни народи" са използвани за синоним на  християнските държави.

Само преди броени дни, директорът на "Европол" Роб Уейнрат сподели пред изданието, че предстоящото първенство по футбол е "привлекателна цел за терористи".

Документът е озаглавен "Доклад за състоянието на риска по време на Европейското първенство по футбол 2016 г." и в него се подчертава, че Франция е идеална точка за екстремистите.

Причини за това са френската колониална история в Северна Африка, военният ангажимент на Париж в страни като Мали и борбата срещу близкоизточните групировки в Сирия и Ирак.

Особено уязвима ще бъде страната заради футболното първенство, което според Федералната криминална служба е "символична цел с голямо медийно внимание и съответно очаквания за по-голям брой на жертвите".