Тръмп печели "супер вторника" с победи в пет щата

Американският милиардер е все по-близо до президентската номинация

27.04.2016 | 13:33 Редактор: Луиза Божинова
Тръмп печели

Доналд Тръмп победи във всичките пет щата, в които вчера се състояха първични избори на Републиканската партия. Това са Кънектикът, Делауер, Мериленд, Пенсилвания и Роуд Айлънд, съобщиха световните агенции.

След победата си милиардерът обяви, че се смята за вероятния кандидат за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ, след като продължи да събира делегати с победи на първичните избори.

"Това е по-голяма победа отколкото някога сме очаквали - всичките пет щата", заяви Тръмп пред свои привърженици в Ню Йорк. С новия триумф бизнесменът взе още по-голяма преднина пред съперниците си в републиканския лагер, сенатора от Тексас Тед Круз и губернатора на Охайо Джон Кейсик.

В края на седмицата двамата се споразумяха да действат съгласувано в бъдещи битки от първичните избори, полагайки последни усилия да попречат на Тръмп да спечели кандидатурата на Републиканската партия за президентските избори.

"Сенаторът Круз и губернаторът Кейсик би трябвало да се оттеглят от надпреварата", добави Тръмп.

Съшевременно в другия лагер водещата претендентка за номинацията на демократите Хилари Клинтън печели в Делауер, Мериленд, Пенсилвания и Кънектикът, а съперникът й Бърни Сандърс - в малкия щад Роуд Айлънд.

С вчерашните победи на Хилари Клинтън й са необходими вече по-малко от 250 делегати, за да спечели номинацията на демократите, отбелязва Асошиейтед прес. Сега тя има подкрепата на 2137 делегати или 80 процента от необходимите 2383 делегати, за да спечели президентската кандидатура на партийния конгрес в края на юли във Филаделфия. Сандърс има 1306 делегати.