Обама в Германия: Русия трябва да се научи да работи със съседите си!

Светът се нуждае от обединена Европа, заяви американският държавен глава

25.04.2016 | 15:27 Редактор: Мария Аладжова
Обама в Германия: Русия трябва да се научи да работи със съседите си!

Американският президент оправи апел за обединение към ЕС на фона на нарастващите популизъм и скептицизъм, като подчерта, че Старият континент трябва да осъзнае колко много е било постигнато към момента, съобщи AFP:

"Целият свят се нуждае от силна и просперираща и демократична и обединена Европа",  заяви държавният глава по време на историческа реч в германския град Хановер, като дори направи препратка към войните и събитията от миналия век.

По думите на Обама, Европа трябва да поеме своя дял от глобалния товар, за да се гарантира международната сигурност. Обама заяви, че военният съюз НАТО и европейските народи като цяло могат да направят повече, за да помогнат на борбата срещу екстремистите от "Ислямска държава". 

Американският президент подчерта още, че Западът трябва да продължи санкциите, наложени на Русия заради кризата в Украйна, докато Москва не изпълни напълно т.нар. "споразумение от Минск". 

След всичко, което Европа понесе през 20-и век, не трябва да позволяваме границите отново да бъдат начертани чрез груба физическа сила през 21-ви век. Така че трябва да продължим да помагаме на Украйна с реформите, за да подобри своята икономика, да консолидира своята демокрация и да модернизира силите си в защита на своята независимост, заяви Обама, цитиран от БНР.

"Искам добри отношения с Русия и съм инвестирал много в добрите отношения с Русия, но ние трябва да оставим в сила санкциите срещу страната, докато Москва не изпълни напълно споразуменията от Минск, за които канцлерът Меркел, президентът Оланди и други работиха усилено, за да осигурят път за постигането на политическо решение на този проблем. В крайна сметка, пламенно се надявам, че Русия ще осъзнае, че истинското величие не идва като тормозиш съседите си, а като работиш със света, което е единственият начин за постигането на траен икономически растеж и напредък за руския народ".