Визитата на Ердоган в САЩ белязана от протести и скандали

Телохранителите на турския президент се спречкаха с редица журналисти

01.04.2016 | 14:50 Редактор: Василия Пейчева
Визитата на Ердоган в САЩ белязана от протести и скандали

 Визитата на Ердоган във Вашингтон бе белязана от протест и скандал с журналисти. Преди броени дни Барак Обама отказа да планира среща с турския президент заради ситуацията в Сирия.

Още по темата

Телохранителите на Ердоган влязоха в спречкване с редица журналисти, дошли да отразят негова реч в института "Брукингс". Журналистите Адем Явуз и Амберин Заман бяха обект на вербални атаки от страна на служители на турските сили за сигурност, охраняващи президента Ердоган.

Телохранителите на държавния глава са се опитали да изгонят двамата журналисти преди охраната на института "Брукингс" да се намеси. Заман заяви, че е била наречена "уличница на Кюрдската работническа партия", докато друг журналист обвини охраната на Ердоган, че са го изритали в крака и не са го допуснали до събитието, въпреки че е бил в списъка с поканените.

Още преди пристигането на турския президент пред сградата на института "Брукингс" се събраха демонстранти, за да протестират срещу лошото отношение към кюрдското малцинство в Турция и наложените ограничения срещу свободата на словото.

Основен обект на разговора на Ердоган с американския вицепрезидент Джо Байдън беше борбата с тероризма и разрешаването на конфликта в Сирия. Турският президент коментира сблъсъците в турската провинция Диарбекир, където загинаха седем полицаи и бяха ранени 23-ма души.

Преди броени дни американският държавен глава отказа да планира среща с турския президент. Напрежението между двете държави се засили заради кризата в Сирия и спазването на човешките права от страна на Анкара.