Джихадистите в Сирия идвали от Индия

Летищата в Мумбай и в Бангалор се използват за прехвърляне на радикализирани бойци на "Ислямска държава"

22.04.2016 | 16:44 Редактор: Вероника Цветанова
Джихадистите в Сирия идвали от Индия

Индия все по-често се използва като транзитен пункт за прехвърляне на радикализирани бойци в Сирия, заяви полицията в Мумбай, столица на щата Махаращра, цитиран от ТАСС.

Според индийските спецслужби Малдивските острови се превръщат в разсадник на екстремизма. От своя страна малдивските младежи през последните години са обект на масова радикализация и вече представляват опасност за Индия. Над 150 са се включили в силите на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, а някои са започнали да агитират в други страни, сред които и Индия.

По данни на индийската полиция международните летища в Мумбай и в град Бангалор се използват за прехвърляне на попълнения за силите на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Полицията забелязала група от 12 граждани на Малдивската република да минава през летището в Бангалор през януари, но разузнавателните данни закъснели и властите не могли да я спрат. Групата е съставена от 12 души на едно семейство, пристигнали в Индия с медицински визи, които по принцип не будят подозрение.

Полицията изгубила следите им, след като джихадистите успели да отлетят с катарски самолет от Бангалор за Истанбул.

Разузнавателни служби от САЩ предоставили на мумбайската полиция данни, според които един от младите мъже в групата Абдула Мубарак имал удостоверение за пилот от Федералното управление за гражданска авиация в Маями. Според американските служби уменията му са достатъчни, за да се предизвикат опустошителни атентати.