Джихадисти планират масово настъпление в Сирия

10 000 бойци на "Джебхат ан Нусра" искат да пресекат пътя между Алепо и Дамаск

12.04.2016 | 07:27 Редактор: Тодор Петров
Джихадисти планират масово настъпление в Сирия

Бойци от терористичната организация "Джебхат ан Нусра" планират голямо настъпление в Сирия, за да пресекат пътя между Алепо и Дамаск, заяви началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Русия Сергей Рудской, цитиран от ТАСС. 

"Има достоверна информация, че се планира голямо настъпление с цел пресичане на пътя, свързващ Алепо и Дамаск", каза днес Рудской на брифинг.

"Според информацията, с която разполагаме, на югозапад от Алепо вече са се събрали около 8000 бойци на "Джебхат ан Нусра", а на север от града - още до 1500 човека", каза той. По думите на Рудской не се планира щурм срещу Алепо.

"Ако обаче не се предотвратят действията на терористите, то северните райони в Сирия могат отново да се окажат под блокада. Затова всички действия на сирийските войски и руската авиация са насочени към проваляне на плановете на бандитските формирования", допълни Рудской.

Руският представител заяви, че "Турция не спира да подкрепя "Джебхат ан Нусра" с оръжие и бойци, включително през райони, където се намират отряди на опозицията, данни за чието местоположение са получени от американския център в Аман", пише Dnes.bg.

"Обърнахме се към колегите от САЩ по различни канали, за да попречат на подобни действия, които са дестабилизиращ фактор", допълни Рудской.

По негова информация вече 61 населени места в Сирия, са се присъединили се към процеса по примирие и са подписали съответните споразумения със сирийските власти.