Близки до Марин льо Пен забъркани в "Панама гейт"

Организирали офшорна схема за превод на пари от Франция през Хонконг, Сингапур, Вирджинските острови и Панама

05.04.2016 | 12:05 Редактор: Луиза Божинова
Близки до Марин льо Пен забъркани в

Бизнесменът Фредерик Шатийон и финансовият експерт Никола Кроше - доверени лица на лидера на френската крайнодясна партия "Национален фронт" Марин льо Пен, фигурират в "Панамските документи". 

"Това са лица, близки до лидера на "Национален фронт", пише вестник Le Monde. "Те са организирали сложна офшорна схема за превод на парични средства от Франция през Хонконг, Сингапур, Вирджинските острови и Панама", разкрива изданието, цитирано от Франс прес.

Аферата с "Досиетата на Панама" е най-голямото изтичане на документи в историята. Panama Papers обхващат срок от 40 години, има данни за повече от 214 000 офшорни компании, свързани с над 200 държави и територии, както и транзакции на стойност 2 млрд. долара.

140 политици и държавни служители бяха разкрити, както и бивши и настоящи световни лидери. Сред тях са кралят на Саудитска Арабия, президентът на Украйна Петро Порошенко, държавният глава на Аржентина Маурисио Макри. Замесени са и близки на руския президент Владимир Путин, държавният глава на Сирия Башар Асад, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.