fallback

НАТО разполага AWACS от Германия до Турция

Целта е да се предотвратят инциденти, подобни на този със Су-24

27.12.2015 | 17:30

Германският министър на отбраната потвърди по телефона съобщение в пресата, че НАТО ще разположи системите AWACS за наблюдение в Европа - от Германия до Турция, за да засили отбранителните възможности на Анкара по границата й със Сирия, съобщи Ройтерс.

Самолетите AWACS ще бъдат разположени над цяла Европа, написа германски вестник в неделя, 27 декември.

Говорител на Министерството на отбраната на Германия потвърди съобщението, но не даде повече детайли за разполагането.

Съюзниците на НАТО се договориха на 18 декември да изпратят самолети и кораби в Турция, за да засилят способностите й за защита по границата със  Сирия.

Тогава дипломати казаха, че решението отчасти цели да се избягва свалянето на руски самолети.

Пратениците в НАТО одобриха плана и сега трябва да решат какви военни части да пратят в Турция, каза ген.-секретар на алианса Столтенберг пред Ройтерс на 18 декември.

Като се има предвид мощните ВВС на Турция, дипломатите от НАТО и военни експерти казаха, че участието на алианса е с цел минимизиране на риска инцидентът от 24 ноември да се повтори - тогава турските ВВС свалиха руски бомбардировач над сирийската граница.

 

Още по темата

Това е първият известен подобен инцидент след края на Студената война и най-тежкият от  началото на въздушните мисии в началото на октомври. Заради него отношенията между Русия и Турция се изостриха силно. Москва наложи икономически санкции на Турция и нарече инцидента "враждебен акт".

Системите AWACS могат да следят зона от 400 км и да обменят информация с наземни, морски и въздушни командвания.

fallback
Още от Свят
fallback