Русия отрече да бомбардира цивилни цели

Виктор Бондарев, началник на руските ВВС и ПВО пред Росиия24

27.12.2015 | 14:43
Русия отрече да бомбардира цивилни цели

Руските ВВС никога не са пропускали обекти в Сирия, каза командващият ВВС и ПВО, ген. Бондарев.

Руските военновъздушни сили никога не са пропускали цел от началото на бомбардировките в Сирия преди три месеца, каза висш руски офицер в интервю за Россия24, цитиран от Ройтерс.

Той отрече руските самолети да са бомбардирали цивилни обекти.

"От първия ден никога не сме показали къде работи и какво бомбардираме, как и какви са резултатите.

И мога да кажа с гордост, че пилотите ми през целия период никога не са пропуснали.

Не са бомбардирали забранени обекти, т.нар. чувствителни цели като училища, болници, джамии и други свещени места", каза Виктор Бондарев, началник на руските ВВС и ПВО, цитиран от Ройтерс.

Базираната в Лондон Амнести интернешънъл тази седмица каза, че Русия бомбардира цивилни и трябва да бъде преследвана за военни престъпления. Министърът на отбраната на Русия отхвърли обвиненията.

"Внимателно обмисляме, преди да тръгнем.

Подготвяме пилотите, изработваме сътрудничество с местното сирийско ръководство и разбира се с нашето разузнаване.

Посочваме какво има на определено място, кои цели можем да бомбардираме и кои трябва да избягваме. И благодарение на това резултатите са очевидни", каза Бондарев.

Москва започна въздушната кампания на 30 септември и обясни, че иска да помогне на главния съюзник на Русия в Близкия изток, сирийския президент Асад да победи Ислямска държава и други въоръжени групировки.

 

ООН се опитва да събере на масата на преговорите враждуващите страни в Сирия на 25 януари в Женева. Преговорите трябва да сложат край на гражданската война в Сирия.