Подводницата Ростов на Дон се прибра в Севастопол

Тя участва в руската военна операция срещу ИДИЛ

25.12.2015 | 23:01
Подводницата Ростов на Дон се прибра в Севастопол

Руската дизелова подводница Ростов на Дон влезе в руската военноморска база в Севастопол, след като участва във военната кампания срещу Сирия, съобщи Ройтерс.

„Сега влизат на въоръжение ново поколение подводници, въоръжени с най-новите крилати ракети Калибър. Те вече показаха ефективността си в последните събития, когато подводницата Ростов на Дон обстрелва позиции на ИДИЛ в Сирия. Ракетите показаха своята ефективност. Екипажът на подводницата показа своето майсторство“, каза кап. Николай Седов.

Това е втората подводница, която се присъединява към руската база в Севастопол в последните три месеца, още четири ще пристигнат в близките години, съобщава Ройтерс.

В Севастопол ще бъде проведен оглед и планиран ремонт на подводницата след завършване на плаването от Северно море в Черно море и изпълнение на задачите в Средиземно море, каза началник-отдела по информационно обезпечаване на Черноморския флот на Русия кап. 1 ранг Вячеслав Трухачов, цитиран от РИА Новости.

 

 

Операцията в Сирия

Русия насочва въздушните си удари по петролните трасета в Сирия, след като унищожи над 2000 цистерни, собственост на екстремисти, съобщи Министерството на отбраната на Русия на пресконференция в петък.

Началникът на главния оперативен генерален щаб на руската армия ген.лейт. Сергей Рудской каза, че от 30 септември руската авиация е извършила 5240 мисии, при което са били унищожени инфраструктура, лагери, военно оборудване и терористи в Сирия.

„Руското Министерство на отбраната поддържа контакт с щаба на сирийската армия и въоръжената патриотична опозиция. Те редовно осигуряват допълнителни данни за новооткрити цели на терористите. След като информацията се провери, извършват се удари. Това силно повишава мобилността и ефективността на неутрализирането на целите“, каза генералът, цитиран от Ройтерс.

 

Русия атакува петрола на ИДИЛ

Той описа един от новите маршрути за контрабанда на сирийски петрол от терористите – през сирийско-турската граница.

„Миналата седмица 37 обекта на добивната и рафинираща инфраструктура на терористите  бе унищожена, както и 17 конвоя цистерни“, каза Рудской.

„Надяваме се представители на коалицията да разгледат информацията, предоставена от руското Министерство на отбраната и да вземат мерки за унищожение на терористичните обекти. Готови сме да предоставим координати на екстремистите за нашите съюзници и да очакваме да получим информация за терористичната инфраструктура. Обещаваме, че руските ВВС ще продължават да извършват удари по терористите“, каза Рудской.

 

Русия иска намесата на ООН в Сирия

Русия иска антитерористичната операция да се провежда в координация с ООН, каза външният министър Сергей Лавров на пресконференция с катарския външен министър Халид Бин Мохамед Ал-Атия в Москва в петък, съобщи Ройтерс.

Лавров коментира сирийската криза и отбеляза, че ключов проблем в мирния процес е спора сред международната общност за легитимността на сегашното сирийско правителство.

 

Химическо оръжие

Той призова разследване на използването на химическо оръжие в Близкия изток.

Русия преди това предложи Сирия да предостави химическото си оръжие на Организацията за забрана на химическото оръжие /OPCW/ след съобщения за такива нападения през август 2013. През октомври миналата година OPCW каза, че 98,7% от химическите вещества за военни цели е иззела и изнесла от Сирия.

 

Още по темата

Турция-Сирия

След като Турция свали руския бомбардировач Су-24 на сирийската граница през ноември Москва обвини турския президент Ердоган и семейството му в съучастие в нелегалната търговия с петрол с ИДИЛ, твърдения, които Анкара отхвърля.

В началото на декември САЩ обявиха, че петролът, незаконно пренасян в Турция от райони в Сирия под контрола на ИДИЛ е икономически незначителен, а Москва обвини Вашингтон в прикриване на трафика.

На 25 декември сирийският външен министър Уалид ал-Муалем каза, че международните усилия за прекратяване на конфликта в неговата страна трябва да се насочи към спиране на терористите от съседна Турция и Йордания.

Сирийските държавни медии, които съобщават, че коментарът на Муалем е направен след среща с китайския държавен съветник Ян Джиечи по време на среща в Пекин, го цитират да казва, че настоял за необходимостта от „прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за борба с тероризма“, пише Хюриет.

 

На 19 декември 2015 ООН прие резолюция в подкрепа на преговорите между сирийското правителство и опозицията в началото на януари, както и обявяването на примирие.

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 1
alpiniz@mail.bg
преди 8 години
Не се е прибрала а е дошла да презареди пълнитела Сигнализирай за неуместен коментар