Не успяха да възстановят записите от черната кутия на Су-24

От руското военно ведомство съобщиха, че ще търсят съдействие

21.12.2015 | 17:15 Редактор: Мария Аладжова
Не успяха да възстановят записите от черната кутия на Су-24

От руското министерство на отбраната съобщиха, че не може да бъде извлечена информация от черната кутия на руския бомбардировач Су-24, който бе свален от турските ВВС. 13 от общо 16 микросхеми са разрушени, а три са сериозно повредени, предава РБК, позовавайки се на РИА.

От военното ведомство заявиха, че следващата стъпка е да бъдат привлечени специалисти от научно-изследователските институти в Русия, които да могат да възстановят информацията директно от кристалите на микросхемите:

"Изпълнението на тази задача, за съжаление, ще отнеме продължително време, но ние ще направим всичко възможно да я изпълним. Периодично ще информираме за резултатите от разследването", заяви зам.-председателя на службата за безопасни полети към руските ВВС Сергей Байнетов.

Руският президент Владимир Путин настоя черната кутия на сваления бомбардировач да бъде отворена в присъствието на международни експерти. Очакваше се експертизата да отговори на въпроса дали турските ВВС са изпращали сигнали до руските пилоти или не. Анкара настоява, че съответните служби многократно са предупреждавали пилотите на Су-24 да не навлизат в турското въздушно пространство. Моксва твърди обратното.

Путин подчерта, че независимо от резултата на експертизата, отношението на Русия към Турция след инцидента няма да се промени.