И САЩ обмисля санкции срещу Русия

Конгресът на САЩ обвини Кремъл в нарушение на договора за ликвидация на ракетите с малък и среден обсег

02.12.2015 | 09:45 Редактор: Мария Аладжова
И САЩ обмисля санкции срещу Русия

САЩ обмисля да въведе икономически санкции срещу Русия, съобщава РИА Новости. Американските власти готвят нов пакет ограничения, заради нарушение на договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег.

„В момента само обмисляме икономически санкции във връзка с договора за ракетите, но все още не сме приели окончателно това решение”, заяви зам.-секретарят на САЩ по контрола на оръжията и международната сигурност Роуз Гетемюлер. 

Тя напомни, че САЩ и ЕС вече наложиха веднъж подобни ограничения на Русия, заради конфликта в Украйна. По нейни думи предприетите мерки са „невероятно ефективни”.

Кремъл отрече обвиненията.

Въпросният договор е бил подписан през 1987 г., а влиза в сила година по-късно. Двете страни са се ангажирали да унищожат напълно ракетите със среден (от 1000 до 5 500 хил. км.) и малък обсег (от 500 до 1000 км.). До 1991 година споразумението е било изпълнено, направени са двустранни инспекции. 

Конгресът на САЩ нееднократно е обсъждал въвеждането на нови санкции против Русия. Липсата на окончателно решение по въпроса предизвика недоволството на членовете на Републиканската партия – опозиционна на кабинета на Обама.