Турция обмисля също санкции срещу Русия

Интервю на Давутоглу за Haber Turk

02.12.2015 | 08:23
Турция обмисля също санкции срещу Русия

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви в интервю за Haber Tirk, че е поръчал на правителството си да намери алтернативни решения в отговор на забраната за внос на плодове и зеленчуци в Русия.

В интервюто Давутоглу казва, че иска да намали щетите за икономиката от последиците на руските санкции и покани Русия на преговори.

Турският премиер каза, че властите вече вземат мерки, за да избегнат загубите във външната търговия и туризма.

„Бизнесмените не бива да изпадат в паника, вече е дадено нареждане на се намерят алтернативни варианти по теми въпроси“, каза Давутоглу.

Той посъветва руските власти „коректно да реагират на случилото се“ и да излязат от кризата без значителни щети. Според него Турция просто е пазела небето си и не се е стремила към ескалация на напрежението. Турският премиер каза, че неговата страна действа в рамките на международното право.

На 1 декември влезе в сила постановление на руското правителство за въвеждане на ограничения спрямо Турция. Според указа Русия временно забранява или ограничава външнотърговските операции, предвиждащи внос на територията на страната на отделни стоки от Турция. Изключение се прави за внос за лично ползване в обеми, разрешени от Евразийския икономически съюз.

/Снимка: Haber Turk/