Вучич се върна в Сребреница

Сърбия обещава инвестиции

11.11.2015 | 14:37
Вучич се върна в Сребреница

Сръбският премиер Александър Вучич почете паметта на мюсюлманите-жертви на клането в Сребреница през 1995, четири месеца след като бе изгонен с камъни от церемонията в босненския град, съобщава АФП.

Бивш ултранационалист Вучич, сега проевропейски настроен политик, положи венец от бели цветя на мемориала в Сребреница в присъствието на кмета на града и лидера на босненските мюсюлмани Бакир Изтбегович.

Около 8000 мъже и момчета бяха избити от босненските сръбски части в Сребреница през юли 1995, в края на войната в Босна 1992-1995 - най-голямото кръвопролитие в Европа след края на Втората световна война.

 

Сръбският премиер е в града по повод икономическата конференция в Сребреница.

По време на посещение в Сараево в началото на ноември Вучич каза, че подобряването на връзките между сърби и мюсюлмани е "критично" за Балканите и обеща Сърбия да инвестира в проекти в Сребреница.

 

Това е първото посещение на Александър Вучич в Сребреница след 11 юли 2015, когато присъстващите на възпоменателната церемония по повод 20-годишнината от клането започнаха да викат "аллах е велик" и да замерят с камъни и бутилки сръбския премиер.

Той бе принуден да потърси укритие зад бодигардовете си. След това каза, че камък го е ударил по устата, но не беше ранен.

 

По време на двудневната икономическа конференция властите в Сребреница планират да представят инвестиционните възможности на града, някога най-проспериращият в Босна. Сега в града живеят 7000 души, а преди войната бяха 37 000.

 

"Не искаме да правим нова Сребреница, а да говорим за това, което беше преди войната и какво можем да направим, за да повишим жизнения стандарт тук", каза кметът Джамил Дуракович при обявяване на конференцията, съобщава АФП.

Войната в Босна през 1992-1995 между хървати, мюсюлмани и сърби отне живота на 100 000 души. Конфликтът остави страната разделена на две полу-автономни общности - мюсюлманско-хърватската федерация и Република Сръбска. Сребреница остана в Република Сръбска.

/Снимка: публикация на Александър Вучич в Туитър/