Единни сме за бежанците: Вучич

24.10.2015 | 16:19
Единни сме за бежанците: Вучич

Сръбският премиер Александър Вучич каза, че „е важно за хората да знаят, че не е проблем да се регистрират /бежанците/ или да се построят по-големи центрове, това не е проблем за Сърбия".

Вучич обаче подкрепя колегите си от Румъния и България регионът да не става "буферна зона", както каза българският премиер Бойко Борисов на срещата в София в събота /24/10/2015/

"Искаме по-тясно сътрудничество с България и Румъния, особено в икономиката. В Брюксел ще имаме обща позиция по бежанската криза", написа Вучич в Туитър.

България, Сърбия и Румъния съобщиха на 24 октомври, че ще затворят границите си, ако Германия или други страни направят същото, за да спрат бежанците, предупреждавайки, че няма да позволят на Балканите да продължават да приемат мигранти.

Това е индикация за разделението, което започна в ЕС за решаване на кризата, предизвикана от притока на мигранти към Европа, бягащи от насилието в Сирия, Ирак и Афганистан.

„Изпълняваме си задълженията и сме солидарни с всички в Европа, каза румънският премиер Виктор Понта. „Но отговорността не може да бъде поета само от няколко страни“.

 

"Но ако някой си мисли, че можем да приемем 2-3 млн бежанци, това е нереалистично“, каза Вучич.

Вижте откъс от пресконференцията във видеото.