България не иска да е буферна зона за бежанци

Среща България-Румъния-Сърбия в резиденция Бояна

24.10.2015 | 13:48
България не иска да е буферна зона за бежанци

България не иска да е буферна зона и ако Германия, Австрия и други страни си затворят границите, също ще затворим своите, каза премиерът Борисов на среща с премиерите на Румъния и Сърбия.

„Няма да оставим народите ни да станат буферна зона и ще имаме готовност да затворим нашите граници“, каза министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от Фокус.

Срещата на правителствените ръководители на България, Румъния и Сърбия се провежда в резиденция Бояна, в София на 24 октомври 2015.

Трите страни обсъждат общите действия в решаване на кризата с бежанците,

Единни сме за бежанците, каза Александър Вучич.

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поиска споразумение за бежанците още в неделя. ЕК иска краткосрочни мерки за решаване на бежанската криза в Западните Балкани на среща върха в неделя /25/10/2015/, съобщи Ройтерс.

„Те ще дискутират спешни, общи оперативни мерки в отговор на сегашната хуманитарна ситуация и ще решат какви да бъдат те“, каза Юнкер пред германската медийна група Funke, цитиран от Ройтерс. „Имаме нужда от повече сътрудничество и по-тесни споразумения между страните в региона, за да овладеем ситуацията“, каза Юнкер.

ООН настоява за спазване на човешките права при решаване на кризата с миграционната вълна, която е най-голяма от Втората световна война насам. Необходими са по-ефективни подходи, основани на спазване на човешките права, каза комисарят по човешки права ал-Хюсеин. Тази година ООН издаде Насоки за спазване на човешките права на границите.

„В последната година хуманитарните кризи и конфликти създадоха най-голямата миграция от Втората световна война“, каза върховният комисар по човешки права на ООН Заед Раад ал-Хюсеин.

България настоява за подписване на договори за реадмисия на бежанците. Премиерът Борисов каза на 21/10/2015, че трябва да се действа бързо по тази позиция.

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова и оператора Димитър Розов: 

 

 

/Снимка: правителствена пресслужба/