България с ниски нива на усвояване на европейски средства

Това стана ясно от доклад на Европейската сметна палата

10.11.2015 | 12:49 Редактор: Мария Аладжова
България с ниски нива на усвояване на европейски средства

Очаква се Европейската комисия да публикува годишните си доклади за напредъка на балканските страни-кандидатки за членство в ЕС. В докладите се следи напредъка на страните по изпълнението на европейските стандарти в редица области. Вече са известни заключенията от доклада на ЕК относно Турция, в който институцията отчете нарушения на демократични принципи, сред които свободата на словото и разделението на властите.

Междувременно стана ясно, че комисията е готова да удължи препоръката си за започване на преговори за присъединяване на Македония. Това обаче най-вероятно ще стане след изборите в страната. 

Европейската сметна палата в Люксембург пък представи становищата си по изпълнението на бюджета на ЕС. В докладите на Европейската сметна палата фигурират нередностите и ефективността при усвояването на европейските средства от държавите-членки.

Проблеми в този раздел бяха констатирани при България, където нивата на усвояване на европарите е значително под средното за Европейския съюз.

У нас най-много неправомерно раздадени средства от ЕС има по програмите за "Икономическо, социално и териториално сближаване".

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че разширяване на ЕС в рамките на този мандат няма да има. Въпреки това докладите се очакваха с голям интерес. Самият Юнкер беше разкритикуван от медиите, че бави доклада на Турция поради дипломатически съображения. Напомняме, че отношенията между ЕС и Турция са от особено значение за европейската общност, заради усилващия се бежански поток, който минава през страната.