ЕС отново с критики към Турция

Европейската комисия публикува годишния си доклад за напредъка на Турция

10.11.2015 | 11:53 Редактор: Мария Аладжова
ЕС отново с критики към Турция

Европейската комисия отправи обвинения към Турция за неспазване на човешките права и демократичните принципи, съобщава BBC. 

В годишния доклад на Комисията, анализиращ възможностите на страната за встъпване в ЕС, се посочва, че през последните две години са отчетени сериозни нарушения по отношение на свободата на словото. Друга сериозна спънка са приетите нови закони в Турция, които са в разрез с политиката на ЕС.

Резултатите от доклада идват в изключително важен момент, когато ЕС се нуждае от съдействието на Турция за справяне с бежанската криза, и непосредствено след провелите се извънредни парламентарни избори в страната. 

Становището на ЕК беше публикувано със закъснение, тъй като по-рано се водеха преговори с властите на Турция относно бежанския поток. Напомняме, че в началото на ноември турският президент Реджеп Таип Ердоган разкритикува ЕС заради дискриминационната по негови думи политика спрямо бежанците и несправянето с кризата.

Името на турския държавен глава не е споменато никъде в доклада, предадоха от BBC, но за сметка на това са отправени директни и недвусмислени критики именно към него. 

Според доклада, през последните години в Турция е наблюдаван прогрес, що се касае до свободата на словото в страната. Този прогрес обаче е паднал под нулата при управлението на Ердоган.

В доклада се посочва още, че разследвания срещу журналисти чувствително са ограничили потока на информация в Турция, а промените в закона за интернет са в пълно противоречие с политиката на ЕС. ЕК отчита и нарушения, свързани с разделението на властите в страната.