Страсбург отправи обвинения срещу украинската полиция заради 2 май

Доклад на Съвета на Европа повдига въпроси относно разследването на инцидента в Одеса през 2014 г.

05.11.2015 | 13:34 Редактор: Мария Аладжова
Страсбург отправи обвинения срещу украинската полиция заради 2 май

Година и половина след трагичните сблъсъци в Одеса на паметния 2 май, Страсбург отправи обвинения срещу украинската полиция, коментира германският ежедневник Die Zeit, цитиран от агенция "Фокус". В доклад на Съвета на Европа е посочено, че органите на реда не са реагирали адекватно, след като напрежението на площад Куликово поле" ескалира до краен предел. От доклада става ясно още, че украинското разследване не е предоставило категорична информация за това кой е подпалил профсъюзния център, в който загинаха петдесет души, а стотици бяха ранени. Становището на Страсбург е, че украинската полиция е съучастник в трагичните сблъсъци в Одеса. 

Обвинението е отправено от работната група, оглавявана от бившия председател на Европейския съд по правата на човека Николас Браца. Според разследване на украинският омбудсан, полицията се е намесила няколко часа след началото на сблъсъците. Посочва се още, че пожарни екипи са се появили на място след 40 минути, въпреки че най-близката пожарна се намира в непосредствена близост до подпалената сграда. 

Най-големи подозрения обаче буди фактът, че разследването на инцидента е било поверено на Министерството на вътрешните работи в Киев, което ръководи полицейските сили и пожарните служби в Украйна. Това обстоятелство е в разрез с критериите за независимо и безпристрастно разследване, отбелязва още ежедневникът.