Петро Порошенко за ситуацията в Украйна

Интервю на Франсин Лакуа украинския президент за телевизия Bloomberg от Световния икономически форум в Давос

22.01.2015 | 18:06 Редактор: Георги Стоянов
Петро Порошенко за ситуацията в Украйна

Приветстваме президента на Украйна тук в откритото студио на Bloomberg. Благодаря ви много, че се съгласихте на това интервю в този толкова труден момент. Вие трябва да прекъснете вашето посещение в Давос и да се върнете Украйна заради ескалиращото насилие. Колко лошо е положението?

Петро Порошенко: Ситуацията се влошава, защото сега имаме информация за над 2000 нови руски войници, които са пресекли нашата граница с над 200 танка и бронетранспортьора.

Разбираме, че това създава огромна опасност за по нататъшна ескалация на ситуацията и аз, като главнокомандващ на украинските въоръжени сили, трябва да съм в страната.

Още по темата

Днес имаме много важни срещи, включително среща с Кристин Лагард и с редица лидери на европейски страни.

Трябва да координираме нашата подкрепа, както в икономическата и финансовата, така и в политическата сфера. Това е от жизнено значение за нас. За това съм тук.

Как оценявате тази ескалация на напрежението, какво се опитват да постигнат руснаците?

Петро Порошенко: Аз съм президент на мира и съм им казвал много пъти. Ние предлагаме прекратяване на огъня и завръщане към меморандума от Минск, към протокола от Минск, който е ключово условие за постигане на мир.

И това е много просто и много лесно да се разбере, защото меморандумът от Минск, споразумението от Минск е споразумение за прекратяване на огъня, за затваряне на границата, за незабавно изтегляне на всички чуждестранни войници, за освобождаване на заложниците и за стартиране на политическия процес с участието на хората от Донбас.

И какви са шансовете, тъй като боевете, за които научаваме днес, са почти толкова ожесточени, колкото тези през август миналата година, преди да бъде постигнато примирието от Минск? Какви са шансовете  за постигане на примирие сега?

Петро Порошенко: За щастие боевете все още не са толкова мащабни. Сега имаме няколко точки, където руските войници и подкрепяните от Русия бунтовници провеждат въоръжени операции срещу нашите части.

Нашите войници обаче държат позициите си, защото ние успяхме донякъде да модернизираме армията си и така успяваме да задържим руското настъпление.

Но като вземем под внимание допълнителните сили, които навлизат в страната, ситуацията може да се влоши в рамките на дни и за това особено сега ние се нуждаем от три много важни неща.

Първо - единство. Единство на целия свят срещу  тази терористична атака.

Второ - солидарност, солидарност с Украйна и трето – трето моля ви, вие трябва да вярвате в Украйна, защото ние защитаваме демокрацията, ние защитаваме свободата и ние защитаваме не само нашата териториална цялост и суверенитет, но и европейската и глобална сигурност.

Господин президент, сигурна съм, че това е разговор, който ще водите с Кристин Лагард. Но нека се върнем към бойните действия. Опасявате ли се от пълно мащабна руска инвазия или ще бъде постигнато примирие преди това?

Петро Порошенко: Мисля, че зрителите на Bloomberg могат сами да преценят. Това са 2000 допълнителни войници към тези 8000, които вече са на наша територия.

Дали още 200 танка, към тези 300, които вече са в Украйна, дали това е инвазия или не?

Но смятате ли че това е просто опит за сплашване или ситуацията ще ескалира?

Петро Порошенко: Може да кажем, че това крие много сериозна заплаха за ескалация. Но ще кажа отново.

Ние разполагаме с много добре подготвени въоръжени сили, те са много добре екипирани.

Ние обаче искаме мир и според нас ситуацията изисква много добре координирани усилия от страна на целия свят, за да бъде спряна тази агресия, тази ескалация, за да може да бъде запазен живота на хората, на цивилните.

И това е много важно. Нося със себе си тази значка. Je Suis Volnovakha. Тази инвазия, тази ескалация на конфликта започна с една напълно катастрофална, терористична атака с ракети, които поразиха цивилен автобус и отнеха живота на 13 души, включително на едно дете.

А защо се случва тази ескалация точно сега?

Петро Порошенко: Мисля, че е по-добре да попитате Русия и подкрепяните от Русия бунтовници.

Вие споменахте, че ще се срещнете с Кристин Лагард. Това е една много важна среща за вас, тъй като чакате пари от Фонда, следващия транш. Какво ще я попитате?

Петро Порошенко: Позволете ми да приключа с предишния въпрос. Много важно е да отбележим, че Украйна не е направила абсолютно нищо, за да провокира тази ескалация.

Ние стриктно се придържаме към споразумението от Минск. Но ето, какво очакваме от срещата с президента на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Мисля, че вече имаме много тясно сътрудничество с екипа на МВФ, който работи в нашата страна от няколко седмици.

Ние подготвяме меморандум - меморандум, който представлява нова програма. Ако го приключим, по-късно ще направим съвместно изявление с  Кристин Лагард.

Това ще разшири нашето сътрудничество. Това също така би означавало и разширяване на реформите, за които сме се договорили с МВФ.

Това е необходимо, защото предишната програма беше калкулирана за един краткотраен военен конфликт. За съжаление ситуацията на изток се влошава.

Трябват ли ви повече пари? Колко пари ви трябват от МВФ?

Петро Порошенко: Определено ни трябват още пари, но трябва да разберете, че това не са просто пари, които Украйна иска да похарчи.

Това е просто една фискална възглавница, финансова възглавница за реформата, която трябва да проведем.

Реформа, която има за цел да създаде изцяло нов и привлекателен инвестиционен климат.

Да гарантира законността, да създаде независима съдебна система, както и да гарантира, че ще се справим с корупцията.

Ние вече правим тези много важни стъпки в борбата с корупцията. Трябва да създадем една нова Украйна и аз съм абсолютно сигурен, че сме в състояние да направим това.

Вчера се срещнахте с Джордж Сорос, също така се срещнахте с делегати от Европейския съюз. Отново, като изключим парите, които са от ключово значение, както казахте за тази фискална възглавница, какво още ще поискате?

Петро Порошенко: Не съм споделил голямата тайна, че днес ние създаваме така важния екип от всички страни по света, които са готови да ни подкрепят финансово.

И аз съм абсолютно сигурен, че ще получим изключително позитивни сигнали от цял свят.

От Канада до Япония, от Европейския съюз до Съединените щати. Както и от най-различни други страни - включително от Близкия изток и да не забравяме Швейцария.

Вчера се срещнах с швейцарския президент. Така че сега изграждаме една много силна коалиция, която демонстрира финансова, военна и политическа солидарност с Украйна.

И ние сме много щастливи от това.

Не ви попитах. Разговаряхте ли с руски официални лица?

Петро Порошенко: През последната седмица не. Не. Ние сме готови и отворени за тези разговори.

Днес, след няколко часа имаме среща на външните министри в нормандския формат, включващ Германия, Франция, Русия и Украйна.

Най-вероятно този въпрос ще бъде обсъден и след това може да проведем подготовка за телефонен разговор или директна среща на най-високо ниво.