Рецепта за питка за Коледа

Печете в предварително загрята фурна на 180°C

13.12.2025 • 03:30 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта за питка за Коледа
Рецепта за питка за Коледа

Коледната трапеза не е пълна без ароматна, златиста питка – символ на благоденствие, топлина и семейно единство.

Тази лесна рецепта ще ви помогне да приготвите перфектната празнична пита у дома.

Необходими продукти:

  • 1/2 кг брашно
  • 20 г прясна мая
  • 300 мл. вода
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. оцет

Начин на приготвяне

В 100 мл топла вода разтворете захарта и натрошете прясната мая. Оставете сместа да се активира за около 20 минути, докато се образува пухкава пяна.

Замесване на тестото

Пресейте брашното три пъти, за да стане по-въздушно. Направете кладенче в средата и добавете активираната мая, олиото, оцета, солта и останалата топла вода.

Замесете меко, леко лепкаво тесто. Покрийте го с фолио и го оставете да втаса, докато удвои обема си.

Когато тестото е втасало, омесете го още веднъж и оформете питката в подходяща тава.

Украсата на питката

Отделете малко тесто, оформете два тънки фитила и ги подредете като кръст върху питката – символ на благословия за дома.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C, докато питката придобие златиста коричка и е напълно изпечена.

Снимка: Bulgaria ON AIR


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички