Българите са първи по инвестиции в имоти в Халкидики

Гръцкият пазар непрекъснато бележи ръст на цените

24.06.2024 | 12:50 Редактор: Искра Ангелова
Българите са първи по инвестиции в имоти в Халкидики

Повече от 50% от продадените имоти в префектура Халкидики са в ръцете на чужденци, като българите са на първо място в списъка на купувачите, следвани от сърби, румънци, гърци и израелци, докато немските купувачи са предимно пенсионери, които се интересуват от покупка на малка селска къща и малък бюджет, според съсобственика на  "Halkidiki Properties" Йоргос Цигарас.

По думите му сред чуждестранните купувачи на имоти на Халкидики българите харчат големи суми, докато израелците идват като купувачи на евтини имоти, с цел да ги обновят и препродадат на по-висока цена. В същото време те гледат и хотелски единици, които се продават, стига да има възможност, съобщава кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

"Израелските инвеститори имат основна особеност спрямо другите инвеститори в района на Халкидики, тъй като търсят имоти на ниски цени, докато гръцкият пазар непрекъснато бележи ръст на цените", отбеляза той.

Интересът на чуждестранните инвеститори в района на Халкидики е насочен основно към жилищни проекти и съществуваща хотелска инфраструктура, докато от 10% до 15% от търсенето се отнася за покупка на парцели. Що се отнася до интереса на сърбите, Цигарас подчерта, че те се стремят да купуват предимно малки къщи, като наличните суми варират от 60 000 до 70 000 евро.

Българските и румънските инвеститори търсят жилища до 150 000 евро, 12% до 15% търсят жилища за един милион евро, докато останалите проценти възнамеряват да похарчат до 500 000 евро. евро. "Има обаче и случаи, когато искането им няма паричен таван", както отбеляза Цигарас.

За туристическата инфраструктура, десетки от които се продават, интересът на чуждестранните инвеститори е насочен основно към съществуващи хотелски комплекси, за които ще се наложи реконструкция, но без дългосрочно забавяне.

Създадена през 2007 г., "Халкидики Пропъртис" има в портфолиото си 2500 имота от всякакъв тип, има международна клиентела, водена от Балканите и офиси в София, България.

Снимка: Pixabay