Столтенберг в София: Живеем в опасен свят и трябва да отговорим на това

Основната цел на Алианса не е да воюва, а да предотврати войната, подчерта генералният секретар на Алианса

27.05.2024 | 09:54 Редактор: Елеонора Танева
Столтенберг в София: Живеем в опасен свят и трябва да отговорим на това

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че основната цел на Алианса не е да воюва, а да предотврати войната. 

"Силни сме, защото сме обединени. НАТО е най-силният и успешен съюз в историята, защото ни обединява, помага ни да се развиваме и адаптираме, когато светът се променя. Днес живеем в опасен свят и трябва да отговорим на това", каза Столтенберг по време на откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Той поздрави специално делегацията на най-новия член на Алианса - Швеция и добави, че атаката срещу един е атака срещу всички.

Председателят на ПА на НАТО Михал Шчерба подчерта, че Алиансът става все по-силен и посочи, че показателно е участието на срещата в София на 400 парламентаристи, 200 от които депутати от 32-те държави членки на НАТО. Той отбеляза, че в първите два дни на форума са били обсъдени 16 теми, а днес се очаква да бъдат гласувани две важни декларации - за непоколебима помощ на Украйна и с препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

"Нашата среща се случва във време на големи опасности, НАТО и държавите членки трябва да демонстрират своето единство и решимост на форума на върха на Алианса", подчерта Михал Шчерба. По думите му демокрациите на страните членки са под обсада на Путин и неговите приятели диктатори, които се опитват да ги разрушат.

"Нашата сесия изпраща три ясни послания – ние сме с Украйна до момента, в който тя извоюва победата и след това, заяви той. След повече от 800 дни война нашите украински приятели са тук, за да ни напомнят, че имат нужда от нашата подкрепа сега", добави Михал Шчерба.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нагли и безмозъчни
преди 3 седмици
Отговаряй на руската заплаха, бе Столтенберг! Какво чакаш? Взимай Главчев, Митов Пеевски, Кирчо, Урсула и останалите " смелчаци" и заминавайте за Украйна! Вчера Урсул беше поредната, която заповяда Европа да се готви за война. Кой ви е дал правото да се разпореждате с чужди животи? Кой ви каза, че ще воюваме с Русия? Който иска война, е свободен да се запише доброволец във ВСУ , а не да търгува с чужди животи като стока! Евроатлантическите ви " ценности'" ги пробутвайте на господарите ви. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 3 седмици
да за това карат България и други страни оръжие в Украйна защото искат да предотварят войната ка ли пък не ....голем смех ! Сигнализирай за неуместен коментар