Украйна: Предотвратихме серия от бомбени атаки от Русия на 9 май

Четири бомби е щяло да бъдат детонирани в столицата

13.05.2024 | 17:28 Редактор: Деси Николова
Украйна: Предотвратихме серия от бомбени атаки от Русия на 9 май

Украйна обяви, че е предотвратила план на Русия за извършване на серия бомбени атентати в магазини за строителни материали и близо до кафене в столицата Киев, както и в предприятие от отбранителната индустрия в град Лвов на запад в страната, предаде Ройтерс.

Двама руски военни агенти са задържани по подозрения, че са участвали в предполагаемия заговор, като са иззети 19 взривни устройства, се казва в публикация в Telegram на канцеларията на украинския главен прокурор.

Украинската служба за сигурност (СБУ) посочи в свое изявление, че четири бомби е щяло да бъдат детонирани в столицата на 9 май, когато Русия празнува съветската победа над нацистка Германия през 1945 година.

"Съгласно плана на руската специална служба експлозивите е трябвало да бъдат детонирани в пиковите часове в супермаркетите, за да причинят максимални щети на цивилното население", заяви СБУ в Telegram. Към момента Русия не е коментирала информацията.

Според СБУ взривните устройства за магазините за строителни материали в Киев били скрити в пакети с чай, а друга бомба била заложена в автомобил и трябвало да избухне близо до кафене. Атаката в Лвов трябвало да бъде извършена през февруари, каза още службата за сигурност. Според прокуратурата целта е била неназовано предприятие от отбранителната промишленост.

Украйна редовно съобщава за осуетени атаки в тила си, планирани от руските служби за сигурност, арестувайки агенти, за които твърди, че работят за Москва, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица СБУ каза, че е заловила двама агенти в Държавната служба за охрана, които планирали да убият президента Володимир Зеленски и ръководителя на военното разузнаване Кирило Буданов, информира БТА.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС