Ожесточени боеве край Харков, руски военни превземат граничния град Волчанск

Украйна призна, че Русия има "тактически успех"

13.05.2024 | 15:20 Редактор: Елеонора Танева
Ожесточени боеве край Харков, руски военни превземат граничния град Волчанск

Руски военни са навлезли в граничния град Волчанск, който се намира близо до втория по големина град в Украйна - Харков. Украйна съобщи, че в района все още се воят ожесточени боеве. Русия засили нападенията си в областта, след изненадващите нахлувания през границата в петък, при които бяха превзети най-малко 9 населени места. Хиляди цивилни са избягали към Харков, пише Би Би Си. По-рано украинската армия съобщи, че Русия е разположила "значителни сили" - до пет батальона, и призна, че те са постигнали "тактически успех".

Междувременно стана ясно, че трима души са били убити, а четирима ранени при удар в индустриална зона в част от Източна Украйна, намираща се под контрола на Москва - в Краснодон, както го наричат руснаците, или Сорокино, както го наричат украинците.

В същото време стана ясно, че руски съд в анексирания Кримски полуостров постанови затвор до 16 години за петима украински граждани, обвинени в споделянето на военно разузнаване с Киев, пише БНР.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и първата дама на Украйна Олена Зеленска са на посещение в Сърбия, която поддържа топли връзки с Русия и не се присъедини към международните санкции, наложени на Москва заради войната в Украйна.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС