Крайната бедност в Ливан принуди много родители да пратят децата си в приют

Родителите, бабите и дядовците могат да ги виждат на всеки 14 дни

29.04.2024 | 17:37 Редактор: Вяра Димова
Крайната бедност в Ливан принуди много родители да пратят децата си в приют

Марва и Сафа държат здраво баба си за ръката - близначките се радват, че тя е дошла да ги види. Осемгодишните момиченца от три години живеят в приют за деца в ливанската столица Бейрут - макар да не са сираци. Те просто не могат да останат при родителите си.

"Положението в Ливан е много тежко", казва баба им пред германската обществено-правна медия "АРД", която разказва историята им. Основната причина за това е инфлацията.

"Всички тук са без работа. Живеем от ден за ден. Мъжът ми е надничар и е безработен - от година насам не е получавал поръчки", сподели още тя.

За да осигури все пак някаква перспектива на децата, семейството решава да ги даде в приют за сираци. Родителите, бабите и дядовците могат да ги посещават едва на всеки 14 дни. Но в приюта те ходят на училище и получават достатъчно храна, изтъква бабата.

"Тук те могат да нощуват, да се хранят добре, имат медицинско обслужване, доволни са. Тук имат всичко, от което се нуждаят", смята тя.

Марва добавя пред "АРД", че семейството много ѝ липсва.

Много ливански деца имат подобна съдба. Броят на тези, които са изпратени в приют, макар да не са сираци, е нараснал решително.

"Заради икономическото положение в Ливан някои родители вече нямат възможност да изхранват децата си, а тук те получават добри грижи", казват от приюта.

Там се приемат само деца, чиито семейства наистина са нуждаещи се. Освен това, родителите трябва да знаят, че приютът е временно решение за няколко години, посочва пред "АРД" Сандут. Майките и бащите продължават да носят отговорност за децата си, пише DW.

Както припомня германската обществено-правна медия, Ливан от няколко години се намира в най-тежката икономическа криза в историята си. Валутата е изгубила 90 процента от стойността си, цените на хранителните продукти са се увеличили с 600%. Поради това, дори и на семействата от средната класа им, е трудно да изхранват децата си.

Снимка: архив, БГНЕС