Конфликтите в Близкия изток се разрастват - ударите в Ливан и Сирия ескалираха напрежението

По думите на Нетаняху войната може да продължи още много месеци

20.01.2024 | 19:00 Редактор: Деси Николова

Израел разшири атаките си в Ливан и Сирия. При ракетен удар в сирийската столица Дамаск се съобщава за най-малко шестима убити членове на иранските Гвардейци на Революцията, включително високопоставен техен представител. При удар с дрон в Южен Ливан са убити двама членове на палестинската групировка "Хамас".

Ракетният удар срещу сирийската столица разруши сграда, използвана от иранската паравоенна организация Революционна гвардия. Израелските военновъздушни сили са изстреляли поне 4 ракети над дипломатическя квартал на Дамаск "Мазех", докато са прелитали над окупираните от Израел Голански възвишения в Сирия. 

Ирански медии идентифицираха двама от убитите в Дамаск като генерал Садегх Омидзадех, заместник по разузнаването на силите "Ал Кудс" в Сирия и неговият заместник. Потвърдена е смъртта на още четирима души.

Напрежението в целия регион ескалира. САЩ атакуваха цели на бунтовниците хути в Йемен през последните часове. Израел не спира офанзивата си в Газа. 

На този фон премиерът Бенямин Нетаняху се противопостави на Белия дом за създаването на палестинска държава, като решението за мир в региона. 

"Ние вярваме, че политическото решение за две държави е единственият път към траен мир. Не само да се отговори на законните надежди, мечти и стремежи на палестинския народ, но също така това е единственият начин да се осигури трайна сигурност за израелския народ", каза говорител на Белия дом Матю Милър

"Израел трябва да запази контрола върху Западния бряг. Това е задължително условие! А това се противопоставя на идеята за суверенитет. Казвах тази истина на нашите американски приятели и също спрях опита да ни бъде наложена реалност, която би навредила на сигурността на Израел. Премиерът трябва да може да каже "не" на своите приятели, когато се налага, и "да, ако това е възможно", заяви Нетаняху.

По думите на Нетаняху войната може да продължи още много месеци, но Израел ще постигне целта си. А пред дома на израелския премиер роднини на заложници на Хамас, които са в плен повече от 100 дни, направиха палатков лагер. Някои от тях започнаха гладна стачка.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС