Сградата в Дамаск е изравнена със земята, Израел е убил началник на ирански шпиони

Други трима членове на Иранската революционна гвардия също са сред жертвите

20.01.2024 | 14:50 Редактор: Искра Ангелова
Сградата в Дамаск е изравнена със земята, Израел е убил началник на ирански шпиони

Израелският удар срещу Дамаск е убил началника на шпионажа на Иранската революционна гвардия за Сирия и трима други членове на гвардията, съобщиха иранските медии за нападение, което срина с земята многоетажна жилищна сграда. Военният наблюдател на Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи, че шестима души са били убити при израелския удар в квартал "Мазех" на сирийската столица. През последните седмици Израел беше обвинен в засилване на ударите срещу високопоставени ирански и съюзнически фигури в Сирия и Ливан, които са поддръжници на палестинската въоръжена групировка "Хамас". Това на свой ред поражда опасения, че конфликтът в Газа може да се разшири.

"Началникът на сирийското разузнаване на Революционната гвардия, неговият заместник и двама други членове на гвардията бяха убити при нападението срещу Сирия от Израел", каза иранската информационна агенция Mehr, цитирайки информиран източник. В изявление Корпусът на гвардейците на ислямската революция (КГИР) потвърди, че е загубил четирима от членовете си при удара, в извършването на който обвини Израел, своя регионален върл враг.

Ударът в събота предиобед, който предизвика голям облак дим, издигнал се в небето, беше съобщен и от сирийските държавни медии. Сирийската официалната агенция САНА заяви, че жилищна сграда в столичния квартал "Мазех" е била обект на това, което тя нарече "израелска агресия". Кореспондент на AFP на мястото каза, че разрушената сграда е била отцепена с линейки, пожарникари и спасителни екипи на Сирийския арабски Червен полумесец. "Гражданската защита е заета с търсенето на оцелели под развалините на напълно срутената сграда", каза той. Видеозаписи на AFP показват повредени автомобили, покрити с развалини и с отнесени прозорци близо до мястото на удара.

"Чух експлозията ясно в района на западния "Мазех" и видях голям облак дим. Звукът беше подобен на експлозия на ракета, а минути по-късно чух звука на линейки", каза местен жител пред АФП, пожелал анонимност от съображения за сигурност, цитиран от БГНЕС.

На въпрос за удара, израелската армия каза на АФП: "Ние не коментираме съобщения от чуждестранни медии".

По време на гражданска война в Сирия, продължила над едно десетилетие, Израел е нанесъл стотици въздушни удари на нейна територия, насочени основно срещу подкрепяните от Иран сили, както и срещу позиции на сирийската армия. Но той засили атаките, откакто на 7 октомври започна войната между Израел и палестинската групировка "Хамас", която подобно на ливанското движение "Хизбула" е съюзник на Иран. Обсерваторията каза, че "израелски ракетен удар бе насочен към четириетажна сграда, убивайки шестима души... и унищожавайки цялата сграда, в която са провеждали среща лидери, свързани с Иран". Една от жертвите е сирийски цивилен.

Базираният във Великобритания обсерватория с мрежа от източници в Сирия каза, че набелязаната сграда е принадлежала на IRGC, кварталът е известен като зона с висока степен на сигурност, дом на лидерите на КГИР и проиранските палестински фракции. Районът "Мазех" също е средище на централата на ООН, посолствата и ресторантите. "Те със сигурност са били насочени към високопоставени членове" на подкрепяни от Техеран групи или ирански сили, каза ръководителят на обсерваторията Абдел Рахман пред AFP.

Снимка: БГНЕС