Какво спира Израел от старт на офанзивата в Рафах?

Бежанските лагери в района са препълнени

29.04.2024 | 14:28 Редактор: Тодор Петров
Какво спира Израел от старт на офанзивата в Рафах?

Израел е все така близо военна офанзива срещу Рафах в южната част на Ивицата Газа. Според съобщения в израелските медии подготовката за такава операция е приключила още през миналата седмица и сега се чака само одобрението на израелското правителство. 

Министър-председателят Бенямин Нетаняху изрази мнение, че офанзивата може да започне "до няколко дни". В израелската армия предполагат, че за операцията ще са необходими около шест седмици "непрекъснати бойни действия".

В момента съседен Египет се опитва да постигне ново споразумение между Израел и "Хамас" за заложниците. В случай на израелска военна офанзива Египет се опасява, че много бежанци от граничния град Рафах могат да тръгнат към Синайския полуостров. Във връзка с това Кайро заплаши Израел с анулиране на мирния договор.

Над 80% от населението на Ивицата Газа са бежанци - при голяма част от тях става дума за т.нар. вътрешни бежанци. 1,4 милиона души от общо 2,3 милиона жители са намерили убежище именно в Рафах, след като израелските сили превзеха северната част на Ивицата Газа. Това превърна Рафах в най-населения град в Ивицата Газа към момента.

Бежанските лагери в района на Рафах са препълнени, липсват храна, лекарства и питейна вода. От американската агенция за развитие USAID описват хуманитарната ситуация като изключително лоша. В южната част на Ивицата Газа почти една четвърт от населението страда от катастрофална липса на храна. Особено засегнати са децата.

Израел предполага, че до четири от някогашните 24 бригади на "Хамас" все още се крият в Рафах или в тунели в града, пише DW. Оттук погледнато операцията в Рафах е решителна стъпка към ликвидирането на организацията.

Израелската армия обяви през миналата седмица, че подготовката за евакуация на цивилното население от Рафах е приключила. Израелското министерство на отбраната е набавило около 40 000 палатки за цивилното население от Рафах.

Израелските плановете за военна операция в Рафах бяха разкритикувани и от най-важния съюзник на Израел - САЩ.

Снимка: БГНЕС