Шест начина, по които пътуванията ще се променят това лято

Пътешествията за петцифрена сума скоро ще се превърнат в норма

26.05.2024 | 13:03 Редактор: Деси Николова
Шест начина, по които пътуванията ще се променят това лято

Започва най-натовареният сезон за пътуване през годината. Според Американската автомобилна асоциация почти 44 млн. души в САЩ ще започнат неофициално лятото си с пътуване през уикенда на Деня на загиналите във войните, което е с 4,1% повече в сравнение с 2019 г. 

"Не сме виждали такива цифри на пътуванията през уикенда на този ден от почти 20 години", казва Паула Туидейл, старши вицепрезидент на AAA Travel, цитирана от Bloomberg.

Във вторник Администрацията за транспортна сигурност също съобщи, че очаква за първи път да провери повече от 3 милиона пътници в национален мащаб в рамките на един ден "в някакъв момент това лято“. И това не е само в САЩ. Според последните проучвания на Световния икономически форум в световен мащаб броят на туристите тази година най-накрая ще се върне на нивата отпреди пандемията от Ковид-19. Ето и някои основни промени в индустрията, които ще засегнат туристите по цялото земно кълбо.

Изкуственият интелект ще продължи да влияе на пътуванията

Усъвършенстването на генеративния изкуствен интелект ще нараства – както и инструментите за планиране на пътувания, които използват тази технология. На 14 май Expedia пусна AI приложение, предлагащо услугите на асистент за пътуване, наречено Romie. То може да изготвя индивидуални маршрути и да сигнализира за всякакви неочаквани смущения по време на пътуването.

Пътешествията за петцифрена сума скоро ще се превърнат в норма

Според базираната във Флорида компания Squaremouth, която сравнява застраховки за пътуване, това лято международните пътувания ще струват средно по над 9000 долара на човек. Това е повече от всякога и 7% увеличение спрямо 2023 г. И тъй като разходите за пътувания продължават да се покачват, се покачва и цената за застраховането им. Проучването на Squaremouth показва, че премиите за застраховка при пътуване са се увеличили с 22% на годишна база, до над 600 долара през 2024 г.

Пътуването ще бъде по-достъпно

Туристическият бранш увеличава подобренията за хора с физически увреждания - пазар за 58 млрд. долара. Той все повече се стреми да отговори на нуждите и на невродивергентните пътници: според платформата за резервации на пътувания Autism Travel 87% от семействата с деца с аутизъм намират пътуването за толкова сложно, че се отказват от него. Някои хотели вече намират начини да помогнат това да се промени.

Четете повече в investor.bg

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Pixabay