Оставаме без кола и се бъркаме дълбоко при превишена скорост в Гърция

Солени глоби има също за бавно шофиране, пушене зад волана и други

22.04.2024 | 20:06 Редактор: Тодор Петров
Оставаме без кола и се бъркаме дълбоко при превишена скорост в Гърция

Много българи и тази година ще изберат Гърция, където да празнуват наближаващите майски празници. Какво трябва да знаем за правилника за движение на МПС в Гърция, за да не бъдем глобени?

Подкупването на полицай за извършено нарушение е забранено и глобата е голяма, а може и да ви арестуват и автомобилът да бъде спрян от движение за шест месеца. Допустимата скорост по-магистралите е 130 км/ч, а при скоростния път ограничението е 110 км/ч. Максималната скорост извън населено място е 90 км/ч, а в населените - 50 км/ч.

За превишаване на максималната допустима скорост с 30 км/ч или по магистрала с над 150 км/ч може за ви глобят с 350 евро и да ви отнемат книжката за три месеца. Тежки финансови санкции и дори конфискация на автомобила рискува всеки, който шофира с превишена скорост в Гърция, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева. 

При шофиране по магистралата с превишена скорост водачът отново остава без автомобил. Крутата мярка се прилага от март и вече има доста опарени от нея, включително и чужденци. Конфискуваните автомобили се продават на търг, като със 70% от получената при продажбата сума се финансира фондът за сигурност на движението. Останалите 30% влизат в касата на местната полицията.

Гръцкото законодателство не предвижда санкции само за шофьори, които превишават ограниченията на скоростта, но и наказва тези, които карат бавно. Знаците за минимална скорост са сини, а тези за максимална са червени и бели.

Друго нарушение, за което пътуващите може да не подозират, че ги заплашва със солена глоба, е правенето на обратен завой. Тази маневра крие риск да бъдат нарушени едновременно няколко правила, а наказанията варират в зависимост от провинението, като могат да достигнат до 700 евро глоба.

Обратните завои в Гърция са разрешени само на определени места по пътя. Непозволените обратни завои се извършват най-често в градската среда - на централните булеварди, като много шофьори прибягват до маневрата, за да избегнат задръстени пътища по време на час пик. Така обаче застрашават своя живот, както и този на другите участници в движението.

Обратният завой е строго забранен съгласно правилата за движение по магистрали, скоростни пътища и тунели и където има единична или двойна непрекъсната разделителна линия на пътната настилка. Законът предвижда 700 евро финансова санкция за извършване на обратен завой на магистрала, скоростен път и в тунели.

За водачи употребили алкохол санкцията е от 200 до 1200 евро,  като се отнема книжката за шест месеца и евентуално два месеца затвор в зависимост от откритото количество алкохол в кръвта. Пушенето в колата не е напълно забранено, а само когато в автомобила има деца до 12 години. Ако пушите докато шофирате, глобата е 3000 евро, а изхвърлянето на фас в околната среда е забранено и води до глоба до 5000 евро. 

Говоренето по мобилен телефон също е забранено докато шофирате - глобата е 200 евро. През лятото е забранено да карате с джапанки и чехли. Глобата е 50 евро.

Снимка: БГНЕС