Солена глоба и отнемане на книжката, ако пиете кафе зад волана в тази наша съседка

Когато едната ръка на водача е заета с нещо различно от шофирането, способността му да реагира е ограничена

18.04.2024 | 20:18 Редактор: Деси Николова
Солена глоба и отнемане на книжката, ако пиете кафе зад волана в тази наша съседка

Тежки финансови санкции и рискува всеки, който шофира и пие кафе в колата си в Гърция. Глобата за пиене на кафе, докато шофирате, е 100 евро - колкото и ако говорите по телефона зад волана.

Кафето не принадлежи към категорията на алкохолните напитки, които са забранени за шофьорите, но пиенето му зад волана може да ви коства солена глоба - 100 евро.

Законът за движение по пътищата задължава водачите на превозни средства да не се разсейват с други дейности при управление на превозното средство, за да са в състояние да извършват необходимите маневри във всяка ситуация.

Когато едната ръка на водача е заета с нещо различно от шофирането - например да държи чаша с кафе или пък мобилен телефон, способността му да реагира е още по-ограничена. Затова законът забранява подобни "отклонения", като пиенето на кафе се наказва с административна глоба от 100 евро и отнемане на място на шофьорската книжка за срок от 30 дни, информира "Труд".

Същото е наказанието и при говорене по телефона зад волана. Имайте предвид, че е забранено и използването на обикновено handsfree устройство. За да използвате телефона си докато шофирате трябва задължително да ползвате bluetooth устройство.

Снимка: Pexels