България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отпада ли отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори?

"Народното събрание трябва в спешен порядък да промени Наказателния кодекс", каза адв. Елица Буенова

15.04.2024 | 11:44 Редактор: Искра Ангелова

Върховният касационен съд излезе с позиция, в която настоява да се отмени решението за конфискация на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори, защото противоречат на Конституцията.

"Върховният касационен съд за пореден път е една от институциите, която казва на Народното събрание: "Спрете да правите глупости и си свалете самочувствието надолу, съветвайте се с хора, които разбират, преди да приемете закона", коментира адвокат Елица Буенова в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че не е вярно, че се отменя отнемането на автомобилите.

"Беше прието отнемане на автомобил на пиян или дрогиран шофьор, ако автомобилът е негова собственост, или глоба, която е равностойна на стойността на този автомобил, който не е негова собственост. Обаче същата тази санкция е приета в два члена - единият е, когато са ви заловили да карате пиян или дрогиран, а другата разпоредба е, където са регламентирани квалифицираните обстоятелства на ПТП-та по непредпазливост. Там е записано, че съдът може да отнеме МПС-то, ако някой по непредпазливост е причинил средни телесни повреди, тежки телесни повреди и значителни имуществени вреди при ПТП", разясни Буенова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ няма "по-голяма тъпотия" от това да ти вземат колата, когато те хванат да шофираш пиян или дрогиран, а да не ти я вземат, ако умишлено убиеш някого на пътя.

"Това ВКС не го спестява на народните представители, като им казва да има еднаквост. ВКС иска отмяна на отнемането на автомобила и глобата при непредпазливите ПТП-та. Ще отпадне разпоредбата, която казва, че ви отнемат колата, ако е ваша, или ви отнемат нейната равностойност, ако причините ПТП при непредпазливост. Това, което ще отпадне, е само и единствено глобата, която е равностойността на автомобила, ако пияният или дрогираният е управлявал автомобил, който не е негова собственост", подчерта адвокатът.

Буенова е категорична, че една несправедливост ще бъде заменена с друга несправедливост.

"Законът казва, че органът, който е взел противоконституционния нормативен акт, а в случая това е Народното събрание, трябва в двумесечен срок да каже какво правим. Отнетите автомобили си остават отнети и те ще продължат да се отнемат, ако автомобилът е ваша собственост. Тези, които не са карали техен автомобил и са глобени и вече са я платили, или имат запор, могат да съдят държавата. Народното събрание трябва в спешен порядък да приеме промени в Наказателния кодекс и да отговорят на изискванията на закона - да фиксират една глоба от 1000 до 100 000 лв.", коментира адвокат Елица Буенова.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.