Адвокат очаква КС да отмени текстове за отнемането на автомобили от шофьори

Нарушено е правото на защита на гражданите, смята Росен Рашков

13.04.2024 | 13:45 Редактор: Деси Николова

Текстове от наказателния кодекс, относно отнемане на превозни средства или налагане на глоби в размер на стойността им, да бъдат обявени за противоконституционни. Това поискаха от Върховния касационен съд.

Според ВКС текстовете са произволни, хаотични, противоречащи на самата юридическа същност, като чрез тях са въведени мерки, оставащи извън стандартите на наказателното право, на Наказателния кодекс и дори на Конституцията. 

"Законодателят не прави разлика между предмет и средство. Не може моторното превозно средство, когато става дума за транспортно произшествие, да бъде средство за извършване, то винаги е предмет, защото е елемент. Когато говорим за незаконно държане на огнестрелно оръжие, в този случай оръжието е предмет на престъплението, ако е извършено убийство то става средство", заяви адвокатът Росен Рашков.

Друг от проблемите в законите от Наказателния кодекс е свързан с отнемането на равностойността на автомобила. 

"Не може да се налага, прилага, отнема в полза на държавата при непредпазливи престъпления, защото чл.53 е предвидено, че само, когато е умишлено престъплението, тогава е приложимо. Представете си, че това МПС е частично собственост на дееца или е съпружеска собственост, какво точно се присъжда, ако е на висока стойност, дали това не е прекомерна намеса", отбеляза Рашков.

Според адвоката мерките са напълно навременни и смята, че КС ще ги обяви за противоконституционни, особено с това, че не се прави разлика между наказание и превантивни мерки. 

"Ако са действали тези норми, които са противоконституционни, трябва държавата да понесе отговорност, имуществена – ще струва на фиска средства от всички спрямо, които са прилагани. Всичко това води до нарушено право на защита на всеки от гражданите. Правен хаос се създава, хората не знаят как могат да се защитят", подчерта Рашков.

Адвокатът е категоричен – мерките имат ефект, но грешките в кодекса трябва да бъдат изчистени.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Гражданин
преди 2 седмици
Ако Конституционният съд отмени действието на закона за отнемане на автомобилите , тогава ще бъдат ли осъдени тези , които са създали такъв грешен и некачествен закон - некадърен да действа , както са некадърни създателите му ,които управляват България !! Е, кога ще влязат в затвора тези некадърници , самопоставили се за управляващи ??? Кога ??? И изобщо има ли некорумпирани съдии в България ???? Сигнализирай за неуместен коментар