Байдън поиска Конгресът да приеме пакетите военна помощ за Украйна и Израел

"Двете страни зависят от американската помощ", заяви той

17.04.2024 | 20:39 Редактор: Вяра Димова
Байдън поиска Конгресът да приеме пакетите военна помощ за Украйна и Израел

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ трябва спешно да приеме законопроектите за нова военна помощ за Украйна и Израел и за хуманитарна помощ за Газа, призова американският президент Джо Байдън в статия, публикувана от в. "Уолстрийт джърнъл", цитирана от "Франс прес".

"Въпреки че и двете страни са напълно способни да защитават собствения си суверенитет, те зависят от американската помощ, включително от оръжия, за да го направят. А ние се намираме в решаващ момент", пише американският президент.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, републиканецът Майк Джонсън обяви, че през седмицата ще подложи на гласуване четири законопроекта: един за подпомагане на Украйна, един за Израел, трети за укрепване на съюзниците на САЩ в Индо-тихоокеанския регион и четвърти за приемане на допълнителни мерки за противодействие на противниците на Вашингтон и укрепване на националната сигурност.

Белият дом изрази предпазлива подкрепа за тези нови законопроекти. Досега обаче Байдън не е изразявал своята открита подкрепа за тях, посочва АФП.

"Както Украйна, така и Израел са атакувани от дръзки врагове, които се стремят да ги унищожат", посочва в статията американският президент, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС