"Байдън няма умствени увреждания": Главният прокурор на САЩ защити президента

Мерик Гарланд говори пред комисията на Камарата на представителите

17.04.2024 | 08:19 Редактор: Елеонора Танева

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд защити умствената пригодност на президента Джо Байдън и каза на законодателите в комисия на Камарата на представителите, че той умело се справя както с външно-, така и с вътрешнополитическите въпроси, предаде Ройтерс.

"Президентът няма никакви увреждания. Виждал съм как той умело ръководи срещи със служители и членове на кабинета по въпроси от външната политика, както и на военната стратегия и политика", заяви Гарланд пред подкомисията по бюджета и посочи, че Байдън е действал решително при вземането на решения за отбраната на страната. "Имам пълно доверие в президента", добави Гарланд.

Главният прокурор за първи път публично сподели мнението си относно умствената пригодност на 81-годишния Байдън, който е най-възрастният президент в историята на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Според социологическите проучвания възрастта на Байдън е основен проблем за избирателите на фона на усилията му да спечели втори мандат на президентските избори на 5 ноември срещу 77-годишния си съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп, уточнява БТА.

Въпросът за умствената пригодност се превърна във важна тема в тазгодишната предизборна кампания, тъй като Байдън и Тръмп са двамата най-възрастни мъже, избирани за президент.

Според проучване на Ройтерс/Ипсос от септември 77% от респондентите са съгласни с твърдението, че Байдън е твърде възрастен, за да работи в правителството, а 56% от респондентите смятат същото за Тръмп.

Снимка: БГНЕС