Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивши зам.-външни министри: Ролята на САЩ в конфликта в Близкия изток е ключова

Вероятността да се стигне до нова ескалация е ниска, смятат Милен Керемедчиев и Любомир Кючуков

15.04.2024 | 19:46 Редактор: Деси Николова

Два дни след ракетното нападение на Иран срещу Израел, страните в конфликта си отправиха взаимни предупреждения.

"Естествено, че винаги когато летят ракети и дронове, има риск да се разшири конфликтът. Въпреки всичко, по-скоро очаквам на този етап конфликтът да не прерасне в регионален по няколко причини. Ролята на САЩ е важна, дотолкова доколкото те са основният глобален играч в региона и ще зависи доколко Съединените щати ще успеят да възпират Нетаняху от една страна и да респектират Иран от друга страна, за да не се стигне до такъв конфликт", заяви бившият заместник-външен министър Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи САЩ са поставени в една крайно неудобна позиция, тъй като от една страна те заявяват твърда подкрепа на Израел, а от друга не искат да бъдат въвлечени в конфликта директно.

Пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев изрази мнение, че конфликтът в Близкия изток няма да ескалира.

"Той ще премине първо във война на думи. Трябва да отбележим, че между двете страни има 1500 километра разстояние. Тук не можем да говорим за една конвенционална война, която би се водила с всички средства. По-скоро, ако има някаква размяна, тя ще бъде най-вече чрез въздушни удари от Израел към Иран и обратното", каза Керемедчиев.

Въпреки това, той отново отбеляза, че вероятността да се стигне до този развой на събитията е малък.

"Израел успя много бързо да сформира коалиция със САЩ, Великобритания, Франция, Йордания, за да могат да отблъснат тази атака на иранските сили", посочи Керемедчиев.

И според двамата анализатори ролята на големите играчи в световен план ще бъде ключова за това как ще протече конфликтът.

Гледайте целия разговор във видеото.