Военният министър Запрянов: Израел ще бъде по-сдържан в отговора срещу Иран

"Не можем да говорим за черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава", каза служебният министър

15.04.2024 | 13:16 Редактор: Вяра Димова

"Израел ще бъде по-въздържан в отговора си на иранската атака", коментира служебният министър на отбраната ген. Атанас Запрянов. Той взе участие във втората конференция по сигурността в Черно море, която България и Украйна домакинстват съвместно.

Според него правителството на Бенямин Нетаняху ще бъде по-сдържан в отговора си срещу Иран. Запрянов каза, че има възможност Израел да не извърши ответния удар на иранска територията, ами срещу проксита, които поддържа - "Хизбула" в Ливан, "Хамас" в Газа, хутите в Йемен.

"По отношение на Съвета за сигурност - нашата общественост има тази информация. Всички международни организации осъждат атаката на Иран срещу Израел. Ние също я осъдихме. Смятаме я за агресивен акт, който може да дестабилизира силно ситуацията в Близкия изток", посочи служебният министър на отбраната.

По повод на сигурността в Черно море, която е темата на днешната конференция, ген. Запрянов обяви, че тази сутрин турският посланик му е съобщил, че парламентът в Анкара е ратифицирал споразумението за съставяне на група за борба с мини на България и Румъния. Целта е да се предпази международното корабоплаване и риболовът.

"Има зелена светлина. Можем да започнем да осъществяваме практически изпълнението на това споразумение. Нашата цел е по този начин със съвместните усилия на трите страни да не допуснем да се получат трагични ситуации от мини. Не можем да говорим за черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава", допълни той.

Втората международна конференция за сигурността в Черно море беше открита с видеоизявления на държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен и украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Блинкен заяви, че Вашингтон подкрепя черноморските страни в опита им да подсигурят международните води, а Дмитро Кулеба допълни, че за да е защитено Черно море, то трябва да е обградено само от демократични държави.

Вижте повече в репортажа.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
Този е по- фанатизиран от Тагаренко. Сигнализирай за неуместен коментар