Израел към Иран: Ще си платите, ние не сме жаба във вряща вода, а нация от лъвове

Световната дипломация призова за сдържаност

15.04.2024 | 13:07 Редактор: Деси Николова

Два дни след ракетното нападение на Иран срещу Израел, страните в конфликта си отправиха взаимни предупреждения. Тел Авив лаконично обяви - ще отговори на атаката, както и когато прецени. А световната дипломация призова за сдържаност и деескалация на напрежението. Предстоят ключови срещи в европейската общност.

Израел, Иран и САЩ си размениха взаимни обвинения на спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН. Иранският представител определи нападението срещу Израел като  "необходимо и пропорционално". Подчертано беше, че Иран не търси ескалация на конфликта, но потвърждава правото си на самоотбрана.

"Ако САЩ започнат военни операции срещу Иран и неговите граждани и съответно застрашат националната ни сигурност и интереси, то Иран ще използва правото си на пропорционален отговор", заяви представителят на Иран в ООН Амир Иравани

От военното правителство на Израел дойде заканата – Иран ще си плати цената за нападението, когато дойде моментът за това.

"Тази атака премина всички червени линии и Израел си запазва законното право на отговор. Ние не сме жаба във вряща вода. Ние сме нация от лъвове. След такава масирана и директна атака срещу Израел целият свят, да не говорим за Израел, не може да бездейства. Ние ще защитим нашето бъдеще", категоричен бе представителят на Израел в ООН Гилад Ердан.

"Ако Иран или негови подставени лица предприемат действия срещу Съединените щати или по-нататъшни действия срещу Израел, Иран ще бъде държан отговорен", предупреди американският заместник-посланик Робърт Ууд.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова страните в конфликта да се се вслушат в гласа на разума.

"Близкият изток е на ръба. Хората в региона са изправени пред реалната заплаха от опустошителен пълномащабен конфликт. Сега е моментът тази заплаха да се обезвреди и напрежението да деескалира - момент да бъде проявена максимална сдържаност", заяви той.

Руският представител Василий Небензя нарече заседанието "парад на лицемерието и двойните стандарти на Запада". Страните от Г-7 , които  свикаха онлайн среща след нападението, се обединиха в подкрепата си за Тел Авив. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС