Със закон в европейска държава забраняват продажба на цигари на родени след 2009 г.

На първо четене инициативата беше подкрепена с 383 гласа "за" срещу 67 "против"

17.04.2024 | 09:45 Редактор: Вяра Димова
Със закон в европейска държава забраняват продажба на цигари на родени след 2009 г.

Законодателната инициатива на британския премиер Риши Сунак да бъде забранено завинаги на родените след 2009 г. да си купуват цигари, беше приета на първо четене в британския парламент, въпреки че няколко негови съпартийци гласуваха против, предаде "Ройтерс".

Намерението на Сунак да наложи едни от най-строгите правила в света срещу пушенето предизвика бурно недоволство сред някои представители на неговата Консервативна партия, в това число и от страна на бившите министър-председатели Лиз Тръс и Борис Джонсън, които смятат, че държавата не бива да се меси в личния живот на хората.

Британският парламент прие законопроекта с 383 гласа "за" срещу 67 "против". Това означава, че сега той отива за разглеждане на второ четене, като между двете четения в него могат да бъдат внасяни изменения.

При вота в пленарна зала депутатите имаха право да гласуват по съвест, без да се съобразяват с партийна дисциплина.

Но обстоятелството, че срещу плана на Сунак гласуваха няколко консерватори, включително министърът на бизнеса и търговията Кеми Бейдънок, беше поредната неприятна изненада за премиера, който още отпреди това беше подложен на критики в собствената си партия по редица въпроси, като се започне от климатичните промени и се стигне до отбранителната политика, отбелязва "Ройтерс".

Законопроектът е една от знаковите инициативи на Сунак преди тазгодишните парламентарни избори, които според социологическите проучвания ще спечели опозиционната Лейбъристка партия, информира БТА.

Законът за тютюневите изделия и вейп устройствата (Tobacco and Vapes Bill) е предназначен да забрани на децата, родени след 2009 г. някога изобщо да могат да си купят цигари, но не и да криминализира този навик. Сунак заяви, че с приемането му ще бъде "премахната една от най-големите напълно предотвратими заплахи за човешкото здраве".

Снимка: pixabay


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 дни
1
0 rate up comment rate down comment 0
Роман
преди 1 седмица